wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » 3 » 4 » MIÓD NEKTAROWO-SPADZIOWY EKOLOGICZNY POLSKA - Z PASIEKI EKOLOGICZNEJ - SŁOIK 700 G - KLEMENS KOPER5

KOSZYK

Twój koszyk jest pusty ...

KATEGORIE W SKLEPIE ZE ZDROWĄ ŻYWNOŚCIĄ

PRODUCENCI - (kliknij w logo producenta)

AKUNAALEPPO HOME C.O.Aleppo Soap Co.ANNEMARIE BORLINDARGITALATTILIO NOCETI  DI EMILIO NOCETIBALM BALMBENTLEY ORGANIC TRADING LTD.BIO ORGANIC FOODSBIO PLANETBIO ZENTRALEBOTZAKISCOSLYSDARY NATURYDR GAJA Eco cosmeticsEDL ETAMINE DU LYSEUBIONAFITNEFLORASCENTGENTLE DAYHAPPY VALLEYIKAROVINDUS VALLEYJOIKKlemens Koper Gospodarstwo RolneKONJACLAVERALILLY'S ECO CLEAN Ltd.LOGONAMADARAManuka Health New Zealand LimiteMARILOU BIOMATERNATURAMUKENANO-KOLOID SP. Z O.O.Ooh! Oils of HeavenPETER JENTSCHURAPRANAROMPROVIDA ORGANICSSANTE NATURKOSMETIKSANTINISONETTSO`BIO ETICTade Pays du LevantTIRSEL PTY. LTD.URTEKRAMYAWECOYOGI TEAZielony Nurt

Zobacz nasze nowości

Polecamy

MIÓD NEKTAROWO-SPADZIOWY EKOLOGICZNY POLSKA - Z PASIEKI EKOLOGICZNEJ - SŁOIK 700 G - KLEMENS KOPER

Klemens Koper Gospodarstwo Rolne

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 48 godzin

Koszt wysyłki: od 8,99 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Odbiór osobisty w punkcie firmy we Wrocławiu. - 0,00 zł
Paczka w RUCHU do 20 kg. Na stronie: https://www.paczkawruchu.pl/znajdz-kiosk/ można znaleźć punkty odbioru paczki w swojej okolicy. - 8,99 zł
Paczka do 30 kg Poczta Polska (przedpłata). - 12,99 zł
InPost Paczkomaty24 do 25 kg - 13,99 zł
Paczka do 30kg Poczta Polska (płatność za pobraniem). - 17,99 zł

Stan magazynowy:

Stan produktu: Nowy

Cena: 45,00 zł

Chwilowo niedostępny

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • PASIEKA EKOLOGICZNA KLEMENS KOPER
  • Recenzje produktu (0)

​EKOLOGICZNY MIÓD NEKTAROWO-SPADZIOWY
z polskiej Pasieki Ekologicznej Klemensa Kopera z Sosnówki - 700 g - słoik szkło



 
W naszym sklepie ze zdrową żywnością polecamy ekologiczne miody z Pasieki Ekologicznej Klemensa Kopera z Sosnówki.



 

OPIS PRODUKTU:

Miód nektarowo-spadziowy, powstał po części z nektaru roślin miododajnych i spadzi. Łączy w sobie aromat kwiatów z polskich pól i lasów z łagodnością miodu spadziowego. To dzięki temu wyjątkowemu połączeniu, uzyskuje bardzo urozmaicony skład i dość dużą wartość odżywczą.
Charakteryzuje się brunatną barwą. 

Cechuje go wysoka zawartość enzymów, odpowiedzialnych za działanie przeciwzapalne miodów, dzięki czemu wykazuje działanie antybiotyczne.




WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:


Stosowany w schorzeniach serca, układu krążenia, leczeniu dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych organizmu.
Zmniejsza szkodliwe działanie używek: kawy, herbaty, alkoholu.
Ma zdolność blokowania ołowiu.
Stanowi cenny produkt odżywczy i odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu.
Jako miód mieszany, łączy w sobie właściwości lecznicze miodów nektarowych i spadziowych.



PRZECHOWYWANIE:


Miód należy przechowywać w chłodnymciemnym suchym miejscu.
Zarówno temp. powyżej 35
ºC jak i światło (szczególnie promienie słoneczne), również kontakt z metalem niszczą zawarte w miodzie enzymy, które głównie odpowiadają za wartość antybiotyczną miodu.


Dużą rolę w kształtowaniu konsystencji, ale również wyglądu miodu oraz przebiegu krystalizacji, odgrywa temperatura przechowywania. Proces krupienia składa się z dwóch faz: w pierwszej tworzą się małe kryształki (zarodki krystalizacji), spostrzegane jako lekkie zmętnienie całości, w następnej dochodzi do ich powiększenia.


Tworzenie się zarodków krystalicznych rozpoczyna się przy temp. 3ºC i jest kontynuowane przy temperaturze 5-8ºC. Podwyższenie temperatury wywołuję ich wzrost (najszybciej w temp. 13-17ºC)
Spadek temp. do 0ºC wywołuje całkowite zahamowanie procesu krystalizacji. 
Miody szybciej zarodkujące i w których powiększanie się zarodków jest gwałtowne mają po skrupieniu konsystencję smalcu (miód rzepakowy, miód wierzbowy). Pozostałe miody (gryczany) tworzą stosunkowo mało zarodków, co sprawia, iż dochodzi w nich (w temperaturze pokojowej) do wyosobnienia się dużych kryształów, które opadają na dno naczynia. Dochodzi do rozwarstwienia produktu na frakcję stałą i płynną. Przetrzymywane w temp. 10-15ºC krystalizują w miarę równomiernie, co w pewnym stopniu zapobiega dużemu rozwarstwieniu. Dzieje się tak na skutek wzrostu lepkości w niższych temperaturach, co uniemożliwia opadanie kryształków. Jeżeli po procesie krupienia ponownie upłynni się miód, to rekrystalizacja nie będzie już zależeć od odmiany miodu, a jej przebieg będzie nierównomierny, z pojawieniem się dużych kryształów i przestrzeni fazy płynnej

 


 
STOSOWANIE:


Dobrze jest  miód rozpuścić w letniej wodzie.
Wtedy 
enzymy się aktywują i miód w takiej postaci jest znacznie bardziej aktywny biologicznie.
Skład chemiczny miodu jest bardzo zbliżony do ludzkiej krwi. Miód niesamowicie nas wzmacnia.



 

MIÓD
Z POLSKIEJ
PASIEKI EKOLOGICZNEJ - 
KLEMENS KOPER

 
Produkty pszczele: propolis, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, w tym
również miody posiadają oprócz wartości odżywczych 
również właściwości lecznicze.


Wysokie parametry jakościowe miodu, pyłku kwiatowego itp. może 
zagwarantować jedynie certyfikat "rolnictwa ekologicznego".


alt


Najważniejsze kryteria prowadzenia pasieki "ekologicznej":


Specyfika  pozyskiwania produktów pszczelich musi zakładać 
możliwość ich zanieczyszczenia   w związku z coraz silniejszą 
"chemizacją" rolnictwa (herbicydy i pestycydy stosowane przy 
uprawie roślin oraz ogólnym skażeniem środowiska naturalnego
metalami ciężkimi) urbanizacja, przemysł.     
                                                                                                                     
Pasieka ekologiczna musi być położona w terenie, na którym 
nie występują skażenia powietrza, gruntu czy wody. 

W promieniu 3 km (zasięg lotu pszczół) źródłem pożytku 
muszą być uprawy ekologiczne albo obszary porośnięte dziką roślinnością.



alt

Pogłowie pszczół dziesiątkują  liczne choroby i pasożyty, dlatego owady 
nie są już w stanie przetrwać bez ingerencji i pomocy ze strony człowieka.

Bardzo ważnym czynnikiem decydującym o jakości miodu i innych produktów
pszczelich jest wpływ chemii stosowanej w związku z leczeniem pszczół. 
Generalnie w każdej pasiece występuje warroza. Do jej zwalczania 
stosowane są akarycydy (amitraza, fluwalinat, kumafos itp). 
Są one zaliczane do tzw. "twardej chemii". 

Na obszarze Unii Europejskiej zakazane jest
stosowanie do leczenia pszczół sulfonamidów i antybiotyków. W praktyce 
wygląda to jednak różnie. 

Gniazdo w którym pszczoły gromadzą zebrany przez
siebie nektar i pyłek zbudowane  jest  z wosku. Jest on tłuszczem, w którym 
mogą się odkładać i kumulować substancje chemiczne -
pozostałości po lekach. 
Nawet jeśli leki zostaną podane do ula po odebraniu miodu, to w kolejnym 
sezonie może dojść do jego zanieczyszczenia poprzez bezpośredni kontakt
miodu z zanieczyszczonym woskiem.

W pasiece ekologicznej wosk musi być czysty od pozostałości po lekach
i środkach warrozobójczych. W tym celu stosowany jest okres 
przestawiania z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną. Trwa on 
minimum jeden rok.  

Do leczenia pszczół mogą być stosowane tylko
leki ziołowe, homeopatyczne, leki na bazie olejków eterycznych itp.
Styropian, pianki poliuretanowe negatywnie wpływają na jakość produktów
pszczelich,  dlatego w pasiece ekologicznej ule muszą być zbudowane
z naturalnych materiałów takich jak drewno, słoma itp. Do impregnacji
mogą być stosowane wyłącznie farby ekologiczne.

Rodziny pszczele muszą mieć do dyspozycji wystarczającą ilość miodu do
prawidłowego funkcjonowania przez cały rok. Jeśli miodu jest za mało to
do podkarmiania zimowego  może być stosowany  cukier. Musi on być
również ekologiczny (certyfikat bio).

Zarówno miód jak i pozostałe produkty pszczele zawierają witaminy 
i enzymy. Za właściwości antybiotyczne miodu odpowiedzialny jest 
między innymi enzym oksydazy glukozy.  Można je bardzo łatwo 
zniszczyć poprzez niewłaściwe ich konfekcjonowanie czy też 
przechowywanie.      


  alt                                                                                                                               


Żeby zachować właściwości biologiczne miodu, pyłku kwiatowego itp. musi 
być przestrzegana bezwzględna higiena  w trakcie całego procesu ich 
pozyskiwania jak i ograniczenie wpływu czynników zewnętrznych typu 
światło, w szczególnie promieniowanie słoneczne, zbyt wysoka 
temperatura czy też nadmierny kontakt z metalami.

Produkty ekologiczne muszą też być odpowiednio oznakowane. 

Na każdym  musi być umieszczone logo "rolnictwa ekologicznego UE 
oraz podany numer jednostki certyfikującej i nr certyfikatu producenta.



Pasieka ekologiczna - certyfikat "BIO" wydany przez Ekogwarancja 
PTRE.


Klemens Koper



alt 

 
                                                                                            

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję

0
0
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl